Avantaje

 

 

 1. Hotararea arbitrala comunicata partilor este definitiva si obligatorie. Hotararea arbitrala se aduce la indeplinire de bunavoie de catre partea impotriva careia s-a pronuntat, de indata sau in termenul aratat in cuprinsul acesteia. Hotararea arbitrala constituie titlu executoriu si, imediat dupa investirea cu formula executorie, se executa silit intocmai ca o hotarare judecatoreasca.
 2. Hotararea arbitrala comunicata partilor este definitiva si obligatorie. Hotararea arbitrala se aduce la indeplinire de bunavoie de catre partea impotriva careia s-a pronuntat, de indata sau in termenul aratat in cuprinsul acesteia. Hotararea arbitrala constituie titlu executoriu si, imediat dupa investirea cu formula executorie, se executa silit intocmai ca o hotarare judecatoreasca.
   
 3. Hotararea arbitrala se bucura de o larga recunoastere internationala. Ea poate fi executata in peste 120 de state dintre cele mai importante din lume, parti la Conventia pentru recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine, incheiata la New York la 10 iunie 1958, la care Romania a aderat prin Decretul nr. 186/1961.
   
 4. Cererile de arbitrare se solutioneaza cu celeritate. Litigiile deduse spre solutionare instantei arbitrale se solutioneaza, in marea lor majoritate, mult mai repede decat litigiile deduse spre solutionare instantelor judecatoresti.
   
 5. Asupra litigiului arbitral dedus spre solutionare arbitrajului institutionalizat, organizatorul arbitrajului are obligatia de a pastra confidentialitatea. Prin exceptie, unele informatii cu privire la litigiu pot fi comunicate doar in situatia in care se face dovada ca servesc unor demersuri stiintifice sau statistice, fara insa a dezvalui nici in acest caz identitatea partilor sau vreun element care le-ar putea prejudicia acestora interesele.
   
 6. Procedura de solutionare a litigiilor are un pronuntat caracter informal. La judecata arbitrala pot participa si pune concluzii reprezentantii persoanelor juridice parti in procesul arbitral. De asemenea, formalitatile procedurii civile in privinta desfasurarii procesului sunt restranse in materie arbitrala la minimul cerut pentru solutionarea cauzei potrivit principiilor din materia arbitrajului.
   
 7. Arbitrii care figureaza pe lista facultativa a arbitrilor Tribunalului Arbitral in Transporturi sunt specializati sau au legatura cu materia transporturilor si activitatilor anexe/conexe acestora. Aceasta asigura un grad de specializare a instantei arbitrale neintalnit la instantele de drept comun.
   
 8. Procedura si dezbaterile arbitrale au loc, in general, in limba romana. Dar, daca o prevede conventia arbitrala sau la solicitarea partilor la judecata arbitrala, dezbaterile pot avea loc si intr-o limba straina.
   
 9. Arbitrii de pe lista facultativa a arbitrilor Tribunalului Arbitral in Transporturi sunt nu numai cetateni romani, dar si cetateni straini, lucru care asigura posibilitatea arbitrarii litigiilor nascute din raporturile cu elemente de extraneitate.
   
 10. Cand toate partile cu interese contrare si tribunalul arbitral isi manifesta acordul, arbitrajul poate avea loc si in afara sediului Tribunalului Arbitral in Transporturi, in locul convenit de parti si agreat de tribunalul arbitral.

Noutati

SMART Factory - cum optimizezi operatiunile logistice si de productie?

Automotive Logistics Summit, editia a III-a, 1-2 martie 2018, Hotel Ramada SibiuMembri Gold

Membri Silver

Parteneri

Parteneri Media


Newsletter