Recent Posts

Rezultate survey “Trenduri și strategii în logistică și supply chain management”ARILOG – Asociația Română de Logistică lansează studiul de piață: “Trenduri și strategii în logistică și supply chain management” - oportunități pentru transformarea digitală, realizat cu sprijinul companiei MEDNET Marketing Research Center.


Transformarea digitală a companiilor descrie procesul de creare a valorii prin dezvoltarea și implementarea noilor tehnologii digitale, adaptarea strategiilor companiei bazate pe noi modele de afaceri digitalizate și dobândirea abilităților sau calificărilor necesare. Obiectivul este de a crește flexibilitatea și productivitatea într-o companie, concentrându-se în același timp pe clienți și noile lor cereri de servicii și bunuri digitale.

Studiul s-a desfasurat în perioada iunie – decembrie 2020 și are 65 de respondenți din totalul de 100 planificați, personal middle și top level management din companii cu următoarele domenii de activitate: comerț, producție, servicii logistice și de transport.Studiul a fost împărțit în patru mari categorii, iar concluziile sunt următoarele:

1. Mediul de afaceri în era digitala

Majoritatea (84,4%) persoanelor intervievate consideră că transformarea digitală aduce cu sine oportunități mari sau foarte mari în cadrul companiei unde își desfășoară activitatea. În același timp, mai mult de jumătate dintre aceștia (54,7%) sunt de părere că transformarea digitală presupune un nivel scăzut sau foarte scăzut de risc.

2. Digitalizarea și tehnologizarea

Aplicațiile ERP și Warehouse Management Systems sunt serviciile IT care prezintă o relevanță mare pentru mai mult de 85% dintre companiile analizate. Aceste sunt în prezent și serviciile IT deja funcționale în cadrul a 76% respectiv 64% dintre companii.'

3. Investiția în capitalul uman

Peste 60% dintre respondenți au menționat că acoperirea nevoii de personal este dificilă în cazul managementului de departament sau a personalului care realizează operațiuni specializate complexe. În același timp, acestea sunt poziții pentru care nevoia de personal este mică (64,4% respectiv 50,0%).

4. Responsabilitatea ecologică a firmelor

Sectorul logistic ar trebui să contribuie relevant la protecția mediului în opinia a mai bine de 95% dintre intervievați. Cele mai pertinente măsuri pentru o logistică sustenabilă și, în același timp, cele care sunt implementate în prezent, în cea mai mare măsură în companiile analizate sunt: optimizarea utilizării rutelor, conversia spațiilor companiei și pregătirea angajaților în înțelegerea problemelor de mediu.


„Pașii pe care companiile românești le-au facut în ultimul an spre o digitalizare adevarată demonstrează că, la nivel național, indiferent de industrie, companiile conștientizează importanța acțiunilor, a măsurilor și a proiectelor în acest sens.

Personal mă bucur nespus de această ieșire din zona de confort. Răspunsurile ne-au arătat însă un grad redus de digitalizare și un timp de reacție lung la schimbările pieței. Cu toate acestea replierea a avut loc și schimbările încep să se vadă. Inovația, automatizările și optimizările de procese sunt pe lista companiilor pentru perioada imediat următoare.

Cu regret am observat faptul că nu avem încă obișnuința studiilor de piață deși le simțim lipsa și le cerem. Numărul mic de răspunsuri, din punctul meu de vedere, arată orientarea personalului din domeniu spre acțiune și mai puțin spre analiză. Au fost cazuri numeroase în care respondenții au completat chestionarul parțial, renunțând să răspundă până la final. ARILOG își propune, începând din 2020, cel puțin un studiu de piață pe an și un număr mai mare de răspunsuri prezintă cu o mai mare precizie dezvoltarea industriei de logistică și modul în care aceasta se dezvoltă la nivel naționalˮ - Adriana Pălășan, Președinte ARILOG.


Versiunea prescurtată a raportului poate fi descărcată mai jos:


TSLSCM_ARILOG_2020_partial
.pdf
Download PDF • 965KB


Rezultatele integrale ale studiului sunt disponibile exclusiv pentru membrii asociației. Pentru mai multe informații ne puteți contacta utilizând următoarele detalii: office@arilog.ro | 0740 199 919

Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon